Sektor G

Tranzicijska svakodnevnica u stihu i prozi uz core-ovski zadebljan rock & roll. Antigalerija. Sve što ste htjeli znati o SPRUNGu, a niste imali koga da pitate. Džitanka. And much more.

21.10.2019.

PJESNICI SU ČUĐENJE U SVIJETU

Lica: Pjesnik, Ona, On, Major
Scenografija: Na sredini pozornice postavljena su vrata. Ispred njih je klupa iz parka, a pored nje model malog drveta. Po podu uvelo lišće, malo
razbacanog smeća.


SCENA I Pjesnik
Na scenu izlazi Pjesnik, oskudno obučen, na licu nosi masku, u svari, samo velike oči. Pjesnik se polako kreće po sceni, zagleda svaku stvar, opipava, osluškuje, prolazi kroz vrata i polako odlazi sa scene.

SCENA II Ona i on
Ona dolazi na scenu po odlasku Pjesnika. Sjeda na klupu. Nervozno gleda na sat. Vadi iz torbe cigarete, zapali jednu, povuče par dimova i zakašlje se.
Ona (Gaseći cigaretu na podu): Jebem ti Drinu!
Vadi iz torbe žvakaće gume i uzima jednu, nemarno bacajući papiriće oko sebe.
On (Izlazi na scenu, pretjerano teatralan): Oh, cvijete moj maleni! Tek pupoljak si, a svojom ljepotom već izazivaš zavist kraljevom gradinaru. (Sjeda pored nje, grli je i miriše joj kosu.) Miris ovog cvijeta opojem mi pamet uze.
Ona (hladno): Puhni!
On duva u njeno lice punim plućima.
Ona: Uzela je tebi pamet rakija!
On: Pa, dobro sad, ne moraš me i ti ubijati u pojam. Dosta mi je onih mojih kod kuće…
Uniformiran tip upada na scenu.
Major: Šta je ovo? (Obraća se publici) Ko je režiser ovog sranja?
Glas iz publike: Ja!
Major: Šta ti je čovječe, kakav je ovo dijalog? Kakva je ovo šuplja priča? Bla-bla-bla. Otvoreno ti kažem da ovo neće moći ovako. Pa ti sad vidi! (Odlazi sa scene)
On (mala pauza nakon Majorovog odlaska): Dosta mi je onih mojih kod kuće što stalno zvocaju: te nemoj ovako, te de onako..
Ona: A zašto misliš da baš ja moram da trpim sve te tvoje igre? Zar se ne zapitaš ponekad kako je meni? Šta je sa mojim osjećajima? I zar sam poslije svega zaslužila da se sa mnom ponašaš kao da sam stvar, kao da sam tek tvoja igračka?
On: E, nemoj, molim te! Ako misliš da je meni lako i da mi je život med i mlijeko, varaš se.
Ona: O, ma ko mi kaže? Kao da ja ne znam šta stoji iza svih tih tvojih izgovora i …
On: Stani! Vidi, Pjesnik!
Pjesnik izlazi na scenu i šeta se razgledajući stvari. Ona i on nijemo ga posmatraju. Na licima im izrazi oduševljenja. Kad Pjesnik dođe na polovinu scenu, kod vrata, sa strane se pojavljuje Major i obraća se publici (režiseru).
Major (ljutito): Ej, momak, ovo sa pjesnikom neće ići! Ovo je totalna budalaština! Pjesnik, Pjesnik, pa šta? Ovo odmah izbaci iz predstave, ovo neću da gledam više ni sekundu! A nećete ni vi! Publiko, zatvorite oči! Svi! Ti tamo u trećem redu, šta čekaš? Hoćeš li da ti ja siđem dole da ti ih zatvorim? (Okreće se prema Pjesniku.) Goljo, šta ti čekaš? Hajde, gubi se! Šta buljiš? Hajde, brže! Brže! (Galami.) Marš!!
Pjesnik napušta scenu. Major odlazi na drugu stranu, gunđajući poluglasno.
On: Imam poklon za tebe.
Ona: Stvarno?! Šališ se?
On: (Zavlači ruku u unutrašnji džep i vadi neki papir.) Dvije karte za odlazak Odavde. I to u jednom smjeru.
Ona (Presretna): Oh, konačno, samo ti i ja i naša budućnost! Ne mogu da vjerujem! Daj da pogledam! (Uzima papire u ruke.) Stvarno! Ja prosto ne mogu da vjerujem! (Grli ga i viče od sreće) Idemo odmah!

Ustaju i kreću sa pozornice, držeći se za ruke.
Ona (Zastane.): A, ima li Tamo Pjesnika?
On (U nedoumici.): Pa…. Ne znam. ………..A što?
Ona: Ma ništa, samo 'nako!
Oboje se smiju i odlaze sa scene.

Kraj.

Sektor G
<< 10/2019 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Fun with flags
free hit counter

Mrtvi Kanađani


Zovem se Damir H.

Ana

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
105819

Powered by Blogger.ba
Flag Counter